Het roer om – deel 1

Foto's Het roer om - deel 1

Foto’s Het roer om – deel 1

We vinden het tijd voor een nieuwe koers. Afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met bedenken wat we graag willen en wat we niet meer zo graag willen. En de conclusie is dat het roer behoorlijk om gaat!

Bij het nadenken over de komende jaren spelen twee dingen een grote rol. Ten eerste hebben we ineens twee kinderen aan boord, waarvan er één wel heel erg klein is. We zijn niet zo happig op het zeilen van lange afstanden met deze gezinssamenstelling. En ten tweede beginnen we het budget wel erg op te rekken. We zijn al een jaar langer weg dan gepland en het zou leuk zijn als er weer eens een beetje geld binnenkomt in plaats van andersom.

We zijn nu bijna vier jaar onderweg en we zijn twee kinderen en een schat aan ervaringen rijker. We hebben een schitterende tijd gehad en we hebben veel geleerd. Vooral over onszelf. Maar we zijn ook klaar voor een nieuwe fase, voor nieuwe uitdagingen. We zien het wel zitten om ergens te gaan settelen en werk te zoeken.

Drie opties hadden we voor ogen: komende zomer hard naar Nederland varen en daar gaan wonen en werken, de boot verkopen en naar huis vliegen in plaats van varen, of in Canada blijven en werk zoeken.

De optie om naar huis te varen was een reële, al waren we niet erg enthousiast. Het is een eind varen en Matias is nog wel heel erg klein. Bovendien merken we dat zeilen met twee kinderen een stuk uitdagender is dan met één! Een hele klus dus, en geen leuk tochtje. Wel te doen, maar niet waar we zin in hebben. De boot verkopen zien we alleen als noodoplossing. Dat gaat op dit moment geheel tegen ons gevoel in en de markt werkt ook niet mee.

Een paar jaar in Canada blijven lijkt ons echter wel wat! Na een half jaar in Victoria zijn we behoorlijk verliefd aan het worden op dit stukje wereld. Bovendien hebben we door de geboorte van Matias nog veel te weinig gezien. Het lijkt ons zonde om alweer weg te gaan en de uitdaging van een paar jaar in het buitenland werken zien we ook wel zitten.

Behalve dat we dus op banenjacht gaan hier, duiken we ook in de immigratieregels. Geen makkelijke materie en het is veel werk om alles duidelijk te krijgen. Al snel blijkt dat het vinden van werk niet het probleem is, maar dat het krijgen van een werkvergunning een hele klus wordt.

We hebben pech, want afgelopen jaar zijn de regels voor een tijdelijke werkvergunning enorm aangescherpt. Onder het motto ‘Canadians first’ worden de werkgevers opgezadeld met een berg papierwerk waarin ze aan moeten tonen dat wij de arbeidsmarkt niet komen verstoren. En dat is niet iets waar de werkgevers die we spreken om zitten te springen.

Net als we willen toegeven dat het niet gaat lukken, komen we een heel interessante optie tegen. Er gaat wat tijd overheen en we moeten even achter onze oren krabben, maar we hebben werk! Het is gelukt en ja, er zal een hoop veranderen. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: het is niet in Canada én niet in Nederland. Maar daarover volgende keer meer!

Advertentie

Geplaatst op 12/05/2015, in Canada, Victoria. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Ok, ik ben erg benieuwd, mijn beste gok: jullie varen elke dag naar territoriale wateren en voeren daar het werk uit… 😉

  2. Jee wat een ontwikkelingen! Gewoon in Canada blijven! Super avontuurlijk ook! Ik ben heel benieuwd naar het vervolg. Wij zijn sinds april vertrokken voor een half jaar Oostzee en zijn nu in Polen. Volgens jaar komen we ook de Atlantische Oceaan over….als alles goed gaat natuurlijk! Ik blijf jullie volgen hoor! Groetjes van jullie oude buurtjes op Nauerna. Tineke en Herbert Jansen-Hol van de Zahree.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: