Alaska

Foto's Alaska

Foto’s Alaska

‘Alaska, het land van de zalmen, de adelaars en natuurlijk de beren’, zeiden we vorige keer. We hebben ze inmiddels allemaal gezien. En hoe! Het is verschrikkelijk mooi hier. Dat vonden we al toen we in Sitka aankwamen, maar nu we een tijdje door het gebied gevaren hebben, vinden we het helemaal geweldig.

Het is leuk en afwisselend varen. Tussen eilanden en door fjorden, tussen hoge bergen door en langs eindeloze beboste hellingen. We bezoeken warme bronnen en varen langs een gletsjer. Hier en daar is een dorpje. Onderweg komen we langs Petersburg, een ontzettend leuk, welvarend vissersstadje, met hele vriendelijke mensen. De pioniersgeest lijkt hier nog rond te waren.

Het water is beschut en we hebben prima weer. Af en toe wat grijs, zo nu en dan stralende zon en maar heel af en toe slecht weer. Dan komen we ook meteen geen meter vooruit door harde wind, stroom en golven tegen, maar dat hoort erbij. Meestal is het echter windstil en tuffen we rustig op de motor.

Het gebied is in veel opzichten vergelijkbaar met de Chileense scheren, waar we ook zo van genoten hebben. Verschil is echter dat hier veel meer dierenleven is. We hoopten vooraf bijvoorbeeld walvissen te zien. Dat is gelukt. Tientallen zien we er. Als we staan te kijken naar een groep walvissen naast de boot worden we getrakteerd op een onverwacht schouwspel: ze springen uit het water! Vier keer zien we zo’n enorm en magnifiek dier helemaal boven het water uit komen en met een enorme klap weer terugvallen. Met open mond staan we te kijken.

Op een andere plek gaan we kijken bij een rivier die met een aantal stroomversnellingen in de baai uitkomt. Zalmen zwemmen hier tegen de watervalletjes op en daar komen weer beren en adelaars op af. Voor de mensen die dáár op af komen, is er een observatiehut gebouwd. Nog niet halverwege het pad erheen zien we echter al een beer lopen. We zijn blij verrast, maar vinden het ook een beetje spannend. Zeker als hij vrolijk huppelend onze kant op komt! We worden wel erg zenuwachtig en besluiten de observatiehut te laten voor wat hij is en snel terug te gaan.

Verder zien we onder andere zeeotters, zeehonden, dolfijnen en adelaars. De camera’s en de verrekijker maken overuren. Het is een heel bijzonder gebied en we vervelen ons geen moment. Ondertussen past oma veel op Daniel en haalt wat oma-kleinzoon tijd in. Ze speelt, verschoont luiers en poetst tanden. Opa stuurt de boot. En wij? Wij genieten!

Geplaatst op 05/09/2014, in Alaska, Noord Amerika. Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Gefeliciteerd met jullie Zilt avontuur. Alaska vraagt om meer !
  Ik ga de Schorpioen gereed maken voor een weekend Single Handed met de Toerzeilers.
  Vriendelijk gegroet, Wouter

 2. Truus de Maare

  Wat heerlijk datjullie deze reis kunnen maken en dat oma en opa een deeltje daarvan mee mogen genieten.mooie fotos.

 3. Anton Kamp

  Klinkt geweldig. Heel leuk om jullie reis te volgen.
  Anton

 4. Ruben Zeegers

  Eens in de zoveel maanden is het tijd om jullie site op te zoeken en te kijken hoe het met jullie gaat. Vandaag, een vrije vrijdag met vies herfstweer, is zo’n dag. Lieve (onze 2e) ligt te slapen en ik heb een momentje voor mijzelf (ook in het ‘normale’ gezinsleven een zeldzaamheid). Wat gaaf om jullie avonturen te lezen! En wat is Daniel een mooi ventje zeg! En uiteraard, van harte gefeliciteerd met de zwangerschap! De geboorteplaatsen van jullie kinderen zal altijd een mooi verhaal zijn. Veel plezier in Alaska en behouden vaart! (Julius is helemaal gek van ‘wildlife’ en kan niet echt geloven dat jullie die walvissen en beren zelf hebben gezien en gefotografeerd). Groet, Ruben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s