Water en afval

Foto's Water en Afval

Inmiddels liggen we al tien dagen te wachten op goed weer om Golfo de Penas over te steken. Er gebeurt dus even niet zoveel. We genieten van de verplichte vrije tijd en hoeven alleen het huishouden draaiende te houden. Iets wat midden in de wildernis altijd meer werk is dan je denkt. Water en afval, twee zaken waar we thuis zelden over nadachten, vragen hier een hoop aandacht.

Onze watertank is ongeveer 300 liter en dat is lang niet voldoende voor drie maanden. Gelukkig is water in dit gebied ruimschoots aanwezig, met in bijna elke baai wel een waterval of een stroompje. Met het bijbootje gaan we eens in de zoveel tijd met een aantal grote plastic flessen bijtanken. Hoewel het soms de kleur van appelsap heeft, is het water perfect drinkbaar, want er is hier geen enkele vervuiling. Bovendien hebben we een goed koolstoffilter tussen de tank en de kraan zitten.

We hebben dus geen gebrek aan water, maar omdat iedere keer bijvullen een tijdrovend klusje is, zijn we zo zuinig mogelijk. We hebben een voetpompje voor het kraantje in de keuken. Omdat één pompje vrij precies 100 milliliter is, zijn we helemaal op de hoogte hoeveel water we nodig hebben voor verschillende dingen.

Het kost bijvoorbeeld twee pompjes om onze handen te wassen, vijf om pasta te koken en twee voor een pannenkoekenontbijt. De afwas spoelen we altijd voor met buitenwater en daarna kunnen we met zeven pompjes toe. Om de zoveel dagen wassen we onszelf met een teiltje en een washandje met 1 tot 1,2 liter per persoon. Eens in de zoveel tijd een handwasje kost twee liter, waarna we de was spoelen in een waterval als we toch nieuw water gaan halen. In totaal blijken we tussen de 50 en 70 liter per week te gebruiken, oftewel 3,5 tot 5 liter per persoon per dag. En dat moet allemaal fles voor fles worden aangevuld.

Een ander interessant aspect aan het huishouden midden in de natuur is het afval. Al het organische afval gaat direct overboord, zowel varend als voor anker. Na enig dubben hebben we besloten dat papier en blikjes ook overboord mogen, maar dat doen we alleen midden op diep water. Daarna blijft er echter nog een schokkende hoeveelheid plastic over.

Omdat we dat maandenlang mee blijven nemen, zorgen we eerst dat alles goed schoon wordt, zodat het niet gaat stinken. Regelmatig liggen er dus verpakkingen en lege potjes of flesjes bij de afwas. Als alles schoon en droog is, knippen we het in kleine stukjes om zoveel mogelijk ruimte te besparen. Uiteraard neemt leeg verpakkingsmateriaal minder ruimte in dan vol, maar we willen het toch het liefst ver weg stoppen in kleine zakjes.

Het is best confronterend om zo duidelijk te zien hoeveel plastic afval we produceren. Elke dag ligt er weer een stapeltje en meestal is één van ons plastic aan het knippen terwijl de ander de afwas aan het voorspoelen is. Inmiddels zijn we bijna tien weken onderweg en hebben we twee grote plastic kratten tjokvol met versnipperd plastic.

Als we straks de golf over zijn, laten we het ruige en verlaten Patagonië achter ons en komen we weer in de bewoonde wereld met af en toe een dorpje. Dat is maar goed ook, want we beginnen het einde van onze voorraden te zien. We eten nog steeds heerlijk en gevarieerd, maar het vergt wel steeds meer creativiteit. Basisbenodigdheden als bloem, melkpoeder en aardappelen gaan hard. Erger nog is dat zelfs de chocola op rantsoen is!

Gelukkig is er net ten noorden van de golf een dorpje waar we toch diesel willen halen en we verwachten daar de meest basale dingen wel te kunnen krijgen. Wie weet is er zelfs een afvalbak…

Geplaatst op 23/12/2012, in Chili, Patagonië. Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Dita & Rob

  Hallo Marianne en Maarten,
  We volgen nog steeds jullie belevenissen en staan verbaasd over de, soms, creatieve oplossingen die jullie vinden voor zaken die voor ons “vanzelfsprekend” zijn.
  We hopen dat jullie Goede Kerstdagen door zullen brengen aan boord van de Pinta en wellicht al wat proviand hebben kunnen inslaan en wensen jullie ook voor 2013 veel voorspoed en vreugde (maar dat zal wel lukken met de geboorte van jullie kleine in Chili.
  Nog een goed reis naar Valdivia. Rob en Dita.

 2. Tineke Hol en Herbert Jansen

  Wat super leuk om steeds te lezen van jullie reiservaringen. Er spreekt zo’n rust en genieten van elkaar en de omgeving uit! Dat jullie maar een geweldig 2013 mogen hebben, met al het moois dat gaat komen. Groetjes van de ex-buurtjes uit Nauerna Herbert en Tineke.

 3. Voor onze kerst- en nieuwjaarswens kunnen jullie naar ons blog gaan, want een direct mailadres heb ik geloof ik niet.

 4. Fijne feestdagen (hebben jullie uit Ushuaia wel een kerststol meegenomen??) en een heel voorspoedig 2013! Peter en Anouk

 5. anton kamp

  Hallo Maarten en Marianne,
  Ik volg jullie reis met belangstelling. Het lijkt me een hele ervaring.
  A.s. vrijdag is er weer een Kamp-spelletjes dag/avond/nacht, helaas zonder jullie. Jullie hebben je eigen spel en die gaan jullie vast winnen.
  Lucie en ik wensen jullie een heel gelukkig en gezond 2013! Wanneer jullie terug zijn komen we jullie kind graag bewonderen.
  Groetjes
  Anton en Lucie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s