Dagje uit

Foto's Dagje Uit

Woensdag zijn we een dagje ‘uit’ geweest. Vlak ten noorden van Puerto Edén is een fjord van vijftien mijl lang met aan het eind een gletsjer tot aan het water. Het is een van de laatste mogelijkheden om met de boot bij een gletsjer te komen. Omdat deze niet te ver uit de route is, en omdat we dik tevreden zijn met de voortgang, is de keuze snel gemaakt.

We nemen ook een gast mee: John, een man uit Alaska die alleen op zijn boot Faraway zeilt. We hebben John in Ushuaia ontmoet en ondanks dat hij drie maanden eerder dan ons naar het noorden vertrokken is, varen we al een weekje bij elkaar in de buurt.

Als solo-zeiler heeft John het zwaar. Het is een moeilijk gebied om alleen door te varen. Zowel hij als zijn boot zijn ook niet meer de jongste en vooral de boot klaagt en verzaakt nogal eens. John heeft drie weken in een afgelegen baai gelegen met motorproblemen. Na een noodreparatie is hij uitgeweken naar Puerto Natales voor verdere reparaties. Daarna is hij nog een keer op een bank gelopen, waar hij een dag heeft vastgelegen. Op zijn kant liggend is hij het grootste deel van zijn dieselvoorraad kwijtgeraakt. Om motor en brandstof te sparen is hij nu zeilend zijn weg door de scheren aan het zoeken en komt slechts moeizaam vooruit.

Via de kortegolf radio en de marifoon zijn we op de hoogte van zijn problemen. Als hij de avond voordat wij ons dagje uit hebben gepland ons baaitje in komt varen, besluiten we hem uit te nodigen voor een volledig verzorgde cruise naar de gletsjer aan boord van de Pinta.

En wat een dag wordt het! Al maanden hebben we niet zulk lekker weer gehad. Een strak blauwe lucht, windstil en ongekend warm. Al kletsend en van het zonnetje genietend varen we rustig het fjord in. Een groep dolfijnen meldt zich om door te geven dat zij ook blij zijn. Voor we het weten zijn er twee-en-een-half uur voorbij en zien we het eerste ijs opdoemen.

Deze gletsjer is een uitloper van de Patagonische IJskap en komt nog net tot aan het water. Zodra we het laatste hoekje om zijn, kijken we tegen een muur van ijs aan. Meteen blijkt dit uitstapje echt de moeite waard. Wat is dat mooi! Slingerend tussen de afgebroken stukken ijs varen we tot dicht onder de voet van de gletsjer en staren naar het wit en vooral het diepe blauw van het ijs.

Marianne stapt met het fototoestel in het bijbootje om plaatjes te schieten van de Pinta met de gletsjer op de achtergrond. Echte droombeelden, ons eigen schip voor deze indrukwekkende ijstong.

Op de terugweg genieten we nog steeds van het fantastische weer en hebben we allemaal een voldaan gevoel. We kletsen wat af tijdens een lekkere lunch van versgebakken brood en zelfgemaakte pompoensoep. We begroeten nog een groep dolfijnen en spelen zelfs, heel even, met de zeilen. Dit zijn de dagen waar je het allemaal voor doet. En het is extra leuk om dit te delen met John en te zien dat hij ook echt een dagje vrij heeft en geniet.

Geplaatst op 08/12/2012, in Chili, Patagonië. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Tineke Hol en Herbert Jansen

    Wat is het toch elke keer weer leuk om jullie blog te lezen. We zijn ook heel erg benieuwd naar de foto’s van jullie vaargebied op dit moment. Het zal vast zwaar zijn af en toe met dat onvoorspelbare ruige klimaat maar ook onvoorstelbaar mooi! Geniet en schrijf vaak! Groetjes van ons van de Zahree uit Nauerna.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s