Lente

Foto's Lente

Voor ons gevoel is, eindelijk, de lente aangebroken en we genieten met volle teugen. Het weer is sinds het laatste lastige gedeelte een stuk vriendelijker, met veel kalme dagen en af en toe zelfs wind mee. Daardoor schieten we lekker op.

We varen door pareltjes van natuurlijke kanalen, met een dichte, weelderige begroeiing op de oevers. Daarachter zien we in de verte hoge bergen getooid in eeuwige sneeuw. Soms vangen we zelfs een glimp op van de Patagonische IJskap waarvan de uitlopers hun ijs in de zijarmen van ons kanaal spuwen.

Daarnaast zien we veel meer dierenleven. Terwijl we zeilen, zwemmen twee walvissen op zo’n vijftig meter van de boot. Ook zien we verschillende soorten dolfijnen en komen we langs een zeeleeuwen kolonie, waar twee mannetjes om de gunsten van de vrouwtjes vechten.

Na een aantal lange vaardagen gunnen we onszelf zomaar een dagje vrij zonder dat het weer daar aanleiding toe geeft. Het is heerlijk om eens een keer in het zonnetje in een mooi baaitje te liggen met een goed boek in de kuip! Het is zelfs zo warm dat we ons even aan blote benen wagen. Echt lente. Helaas komen met het warme, stille weer ook meteen steekbeesten. Dat aspect van warm weer waren we even vergeten…

We hebben het eerste gehucht op onze route aangedaan: Puerto Edén, een dorpje met 87 inwoners. Er zitten acht kinderen op de basisschool en vijf op de peuterspeelzaal. Dat is nog minder dan we verwacht hadden, want in 2007 (toen onze pilot geschreven werd) waren het er nog 280. Door roodalg in de schelpdieren kunnen de vissers niet meer rondkomen en loopt het plaatsje leeg.

Het dorp wordt gevormd door een rijtje huisjes langs de waterkant, een schooltje, een politiekantoor en twee winkeltjes, verbonden door een plankenpad. We worden vriendelijk begroet door iedereen en al snel weten we op welke deuren we moeten kloppen voor de verschillende benodigdheden. Bij de man die een pensionnetje runt kunnen we diesel kopen, de conciërge van de school verkoopt fruit en aan de andere kant van het dorp woont iemand die brood bakt en ook fruit en groente heeft.

We hebben geluk dat er vers fruit en groente is, want de ferry is de dag voordat wij aankomen geweest. Helaas hebben we er bij vertrek uit Puerto Williams niet aan gedacht veel contant geld mee te nemen.  Met pasjes betalen is er hier niet bij, dus we moeten even tellen en rekenen. Uiteindelijk kopen we honderd liter diesel, wat aardappelen, uien en fruit en, waar we helemaal mee in ons nopjes zijn: verse sla en tomaten! We kunnen weer even vooruit.

De wind zit echter in het zuiden, dus we laten dit intrigerende plaatsje snel weer achter ons en gaan lekker door.

Geplaatst op 06/12/2012, in Chili, Patagonië. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Weer terug in de bewoonde wereld! Goed nieuws en geniet ervan.

  2. Heb even Puerto Eden opgezocht, echt bewoonde wereld kun je nog niet echt van spreken 🙂 heb begrepen dat jullie binnenkort nog een vrij kritische oversteek te wachten staat voordat jullie echt flink naar het noorden kunnen opschieten. Bedankt voor jullie mail en een goede reis voor de komende etappes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: