Oververhit en onderkoeld

Foto's Oververhit en onderkoeld

Wat gebeurt er veel! We kunnen het bijna niet bijhouden, laat staan erover schrijven. Zeker omdat we geen foto’s op kunnen sturen om al onze indrukken over te brengen. We zullen het dus met de spreekwoordelijke duizend woorden moeten doen.

We varen in sneeuwbuien, ontwijken ijsschotsen bij gletsjers, zoeken doorgangen tussen rotsen en eilandjes en iedere keer vinden we weer een fantastische baai om te schuilen voor de volgende depressie.

Het is overweldigend mooi en heel afwisselend en we genieten met volle teugen. Helaas gaat het niet altijd allemaal van een leien dakje en vorige maandag was een echte pechdag. Een dag waarvoor we de gehele volgende dag nodig hadden om alles weer op orde te brengen.

In een fabuleus baaitje aan een gletsjerfjord hebben we een heftige depressie uitgezeten en op maandagochtend achten we het weer voldoende gekalmeerd om uit deze schuilplaats te kruipen. We halen onze vier lijnen naar de kant binnen, gaan anker op en varen met het eerste ochtendlicht de baai uit. Nog geen paar honderd meter onderweg raakt de motor echter oververhit. Gelukkig kunnen we snel terug naar hetzelfde plekje en laten we het anker weer vallen. Allemaal een beetje haastig natuurlijk, zodat de motor snel uit kan.

Ook een beetje haastig roeit Maarten naar de kant om een lijn uit te brengen zodat we op onze plek blijven liggen. Ondanks dat het nu droog is, heeft het de afgelopen twee dagen continu geregend en zijn zowel de rotsen als de grond daarboven nat en glibberig. Verder is de lijn wat aan de korte kant doordat de Pinta een beetje afdrijft, en dat maakt het klauteren naar de bomen waaraan we vast willen maken niet makkelijker. En ja hoor, plots glijdt Maarten uit en tuimelt in het water.

Voordat Maarten weer warm is en Marianne uiteindelijk de lijnen uitgelegd heeft, zijn we allebei helemaal op. Uiteindelijk zijn we de hele volgende dag bezig om bij te komen, alles te drogen (na het gespoeld te hebben in een waterval om het zout eruit te krijgen) en natuurlijk om naar de motor te kijken.

Dat laatste zijn we uiteraard het langst mee bezig en na van alles gecontroleerd te hebben, denken we dat er luchtbellen in de koelvloeistof zaten, wellicht door een kapotte pakking. Een nieuw pakkinkje maken draaien we echter onze hand niet meer voor om!

Gelukkig schieten we hierna lekker op. We zijn inmiddels een moeilijk hoekje om, waar we de beschutting van de eilandjes even moesten verlaten. Vanaf nu gaan we vooral noordwaarts.

De avonturen van de afgelopen dagen zijn een stuk makkelijker te behappen. In een baai waar we weer een depressie willen afwachten, vinden we een aantal vissers die voor de ingang lijnen met centolla fuiken hebben gehangen. Met een hoop leggen en verleggen van lijnen duurt het even voordat we stormvast liggen in een ander baaitje. Verder repareren we voor de tweede keer onze peddel. Dit keer wat grondiger omdat dit kleine uitrustingsstuk echt onmisbaar blijkt in het uitbrengen van lijnen naar de kant. Bovendien leren we wat je aan moet met verse, levende centolla, die vriendelijke vissers graag ruilen tegen een pak wijn of sigaretten. Wat dat betreft zijn we (en blijven we, vrezen we) echte stadsmensen…

Al met al gaat het dus heel erg goed. Het varen en navigeren gaat voorspoedig, we verbruiken niet teveel diesel, hebben voldoende stroom van de zonnepanelen en eten nog steeds lekkere verse dingen. Dit houden we nog wel even vol!

Geplaatst op 06/11/2012, in Chili, Patagonië. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Dita & Rob

  Hallo Marianne en Maarten,
  Het blijft spannend bij jullie en het is leuk om over jullie belevenissen te lezen. We hopen op een voorspoedig verloop van jullie scheren-route en een goed weerzien met jullie ouders/ moeder in feburari in Valdivia, zolas we van Ad hoorden. Gaat alles goed met jullie “buik”?
  Groeten, Rob en Dita.

 2. Hallo Marianne en Maarten,
  Echt een prachtig avontuur! Ik heb ook een manier gevonden om toch een beetje te kunnen zien hoe het er bij jullie uitziet: een beetje googelen op al die caleta’s en je komt vanzelf op blogs van andere zeilers terecht met mooie foto’s.
  Groet!
  Peter

 3. Joke Noothout

  Hoi Marianne en Maarten,
  Prachtige verhalen schrijven jullie. Fijn dat jullie zo genieten.
  Marianne, de hartelijke felicitaties met je verjaardag de 16de november.
  Groetjes uit Tiel van Joke, Ferry, Julia en Luke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s