Twee stappen vooruit…

Foto’s Twee stappen vooruit

We zijn weer eens hard aan het werk met allerlei boot klusjes. Voordat we de scheren ingaan willen we onze ankersteun aanpassen en het elektrische gedeelte van de ankerlier installeren, de motor een grote beurt geven en een stel andere kleine klusjes doen die allemaal even veel tijd kosten. We zitten er weer lekker in, vinden ons klusritme en hebben plezier in het verbeteren van de boot. Sommige dingen worden handiger, andere mooier.

Totdat er een bak wind komt en in twee uur tijd de boot tegen de steiger geslagen wordt, de railing verbuigt en de voetrail van verf ontdaan wordt.

In Ushuaia komt de wind voornamelijk uit westelijke of noordelijke hoek. Wij liggen aan de noordkant van de steiger en houden dus goed het weerbericht in de gaten. Als de voorspelling deze keer wat hardere noorderwind aangeeft, maken we ons geen zorgen; het is immers niet meer dan we al eerder hebben gehad. Als de wind arriveert, blijkt echter dat er deze keer veel venijnigere vlagen tussen zitten.

De wind duwt ons flink scheef tegen de kade. De vlagen doen daar nog een schepje bovenop en soms gaan we zó scheef dat wij niet wisten dat het mogelijk was zonder zeil. Tijdens één zo’n vlaag blijft de railing achter een uitsteeksel van de steiger hangen, waardoor de Pinta na de vlaag niet meer rechtop kan komen. De krachten zijn enorm en we zien en horen dingen verbuigen. Met de koevoet ontzetten we de arme railingdraad.

We zijn de hele avond bezig om meer stootwillen en autobanden tussen ons bokkende schip en de krakende steiger te stoppen. We halen de railing helemaal los om meer schade te voorkomen. Het waait zelfs even zo hard dat we bang zijn dat het staand want tegen de steiger komt.

Gelukkig neemt na een paar uur de wind alweer af en kunnen we uitgeput in bed kruipen. De volgende dag nemen we de schade op en zien we dat niet alleen de railing naar binnen gebogen is, maar de hele hekstoel krom is. Het is bladstil met een winters zonnetje en alleen de chaos van lijnen, stootwillen en de op het dek liggende railing herinneren aan de wind van gister.

Uiteindelijk weten we alles weer redelijk te fatsoeneren en recht te buigen. Van de railing is een spannertje kapot. Gelukkig komen over twee weken onze Nederlandse buren terug naar hun boot hier. Zij zijn zo vriendelijk dit kleine onderdeeltje uit Nederland mee te nemen.

We zijn iets meer dan een dag bezig met alle herstel werkzaamheden en dan kunnen we weer door met wat we aan het doen waren: verbeteren en verfraaien. Het voelt even als twee stappen vooruit en één achteruit. Maar we gaan vooruit!

Geplaatst op 28/06/2012, in Argentinië, Vuurland. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Het is in elk geval een stuk beter dan één stap vooruit en twee stappen terug!

  2. Hallo,
    Wij liggen in Horta op de Azoren en moeten weer wennen aan de lagere temperaturen na de warme Carieb. Maar na het lezen van jullie verhalen krijgen we het vanzelf weer warm. Wat is dat mooi daar. Wel balen van de stormschade, iets andere klus omstandigheden dan op La Gomera. Groetjes Wouter & Saskia van de Schorpioen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s