Eerste sprong

Foto's Eerste sprong

We hebben de afgelopen week elke dag uitvoerig het weer bekeken. Eén a twee keer per dag halen we een grib-file binnen en bestuderen de paden van de lage druk gebieden. Morgen is er een ‘weather-window’, een opening van een aantal dagen waarin we een sprong zuidwaarts kunnen maken.

Vandaag kwam er een lage druk gebied zuid van ons langs en het is guur. De golven slaan in de haven al over de steigers en de wind giert door het want. Allebei hebben we een behoorlijke knoop in onze maag, want we zijn klaar aan het maken om te vertrekken.

Het komende stuk van Mar del Plata naar Ushuaia is berucht om een aantal redenen. Ten eerste zijn er weinig schuilplaatsen. Geen havens meer, maar nog wel een aantal ankerbaaien, in ieder geval de eerste helft. Ten tweede zitten we op de breedte waarop depressies langskomen. Afgelopen week kwam er om de dag een lage druk gebied langs en dat betekent harde wind uit het zuiden en zuid-westen. De richting waar we naartoe moeten. Dat, gecombineerd met stroom tegen, maakt dat we op zien tegen het komende stuk.

In Mar del Plata genieten we van de luxe van een ligplaats aan een steiger met water en stroom. Ook hebben we gezellige buren. Eén boot gaat, net als wij, naar Ushuaia. Lekker praten over het weer, de voorbereidingen en radiofrequenties. Een andere boot is net om Kaap Hoorn naar het noorden gezeild, dus we horen hem uit over zijn reis.

We hebben hier nog een aantal klussen gedaan om echt helemaal klaar te zijn. De luikjes voor de kajuitingang zijn extra waterdicht gemaakt, er zitten netten voor de vakjes zodat er niets meer uit kan vallen, we kunnen weerkaartjes ontvangen via de radio en de tanks zijn helemaal afgetopt.Het was hard werken, met een deadline, want al een tijdje zag het er naar uit dat er maandag goed weer zou komen om te vertrekken. Dat is in dit gebied niet iets dat je laat schieten.

De laatste weerberichten geven zelfs nog beter nieuws, want in plaats van twee krijgen we vier, of misschien wel zes, dagen goede wind. Op zee kunnen we ook weerberichten binnen halen dus we gaan zover mogelijk door naar het zuiden varen, totdat er weer een nieuwe depressie met slecht weer aankomt. We zijn er klaar voor, de boot is er klaar voor en het weer is goed gezind. Here we go!

Geplaatst op 27/02/2012, in Argentinië. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Veel succes! We zullen hier duimen voor goede weersomstandigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s