Uruguay

Foto's Uruguay

Weer een land verder: we zijn in Uruguay, in Punta del este. Precies volgens het originele plan, al zouden we eigenlijk al in Mar del Plata, Argentinië willen zijn. Helaas zat de wind niet mee en liggen we nu te wachten tot we weer door kunnen.

Op de overtocht van Rio naar Punta del Este kijken we met gemengde gevoelens terug. Het begin was onaangenaam. Veel wind en hoge golven. De boot bokt en springt, en het gaat behoorlijk tekeer. Ons leven aan boord en alle maniertjes die we ons de afgelopen paar duizend mijl eigen gemaakt hadden, werken ineens niet meer. Marianne krijgt kokende melk over zich heen en brandt haar pols. Gelukkig valt het mee en lukt het zelfs om alle melk redelijk op te ruimen, maar leuk is anders.

Na twee dagen op zee wordt het weer rustig en zeilen we verder zoals we gewend zijn. Lekker eten, voldoende rust; we schieten goed op. Halverwege worden we vergezeld door twee vogeltjes die op dek uit komen rusten. Aanvankelijk schrikken ze steeds als we opstaan om een rondje te kijken of de windvaan te verstellen, maar na een tijdje hebben ze een plekje gevonden waar we ze niet storen en kunnen ze gezellig mee liften. Blij dat we van dienst kunnen zijn.

Omdat het nu lekker gaat overwegen we om Uruguay over te slaan en meteen naar Mar del Plata te varen, twee dagen zeilen verderop. De tijd die we daarmee uitsparen geeft ons veel meer marge voor de moeilijke etappe naar het zuiden. We komen weer in het gebied van depressies en stormen, dus moeten we steeds wachten totdat het weer goed is om een stuk verder te varen. Dat kan behoorlijk vertraging opleveren en dat zorgt weer voor meer kans op herfststormen. We voelen de tijdsdruk, dus we bestuderen de weerberichten om te kijken of we door kunnen.

En dan twijfelen we. Er komt een lagedruk gebiedje onder ons langs waardoor we wind tegen krijgen. Elk volgend weerbericht geeft het net anders aan, maar het lijkt op een dag lang, flinke wind tegen. Doorgaan en uitzitten? We weten dat het niet leuk gaat worden, maar het moet wel te doen zijn. Na lang wikken en wegen en veel gerommel met de radio voor de weerberichten besluiten we door te varen. Het idee in Mar del Plata te zijn, lokt.

De eerste wacht op de nieuwe koers draait de wind tegen. De tweede wacht wordt hij hard. Het kan, alles blijft heel en we komen zelfs redelijk vooruit, maar we vinden er echt helemaal niets aan. We liggen te beuken op de golven en we worden overspoelt door water. De golven zijn bovendien kort en stijl, omdat we in de ondiepe monding van de Rio de la Plata varen. Het idee dat maar een paar uur zeilen met de wind in de rug een haven is, breekt ons. Dit kunnen we echt best uitzitten, maar niet als het niet hoeft. We draaien om, slaken direct een zucht van verlichting als de golven weer van achter onder ons door rollen, en zijn zes uur later in Uruguay.

Punta del Este is een vakantie oord waar vooral rijke Argentijnen graag gezien worden. Het is mooi en chic. Nadeel is dat de prijzen van de haven absurd zijn, dus we gaan voor anker naast de marina. De stad zelf is gezellig. Vrolijke vakantiegangers, terrasjes en ijskraampjes geven het een feestelijke sfeer en we slenteren lekker rond. Iedereen heeft een thermoskannetje water en een maté beker bij zich. Er wordt geflaneerd over de boulevards en in sportautootjes rondgereden. Zien en gezien worden is het devies. Wij zien, en vermaken ons.

De ankerplek waar we liggen is eigenlijk te open naar het zuidwesten. De wind die we juist aan het ontwijken zijn op zee zorgt nu voor behoorlijke deining in de baai. We liggen te rollen en te rukken aan de ankerketting. Niet erg comfortabel en we vinden het moeilijk te ontspannen. Gelukkig neemt de wind, als het goed is, vanavond af en draait weer naar het noorden. Dan kunnen we rustig vaarklaar maken en naar Mar del Plata zeilen.

Geplaatst op 11/02/2012, in Uruguay. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s