Ode aan Merry

Dinsdag avond 13 december zijn we voor anker gegaan bij Mindelo, São Vicente op de Kaapverdische eilanden. Bijna een dag sneller dag gepland, dankzij flinke wind in de rug.

Het is geen comfortabel tochtje. Het duurt lang voordat we ons een beetje lekker beginnen te voelen en weer wat energie krijgen. De wind die ons zo lekker doet opschieten zorgt ook voor flinke golven en we liggen behoorlijk te rollen op onze ruime koers. Een genua die zich ’s nachts om het voorstag knoopt en een oververhitte motor maken dat we het even geschoten hebben halverwege. Met het daglicht valt alles gelukkig wel weer mee. De wierpot van de motor blijkt verstopt en dat is, zelfs op een slingerende boot, makkelijk te verhelpen. Gelukkig maar, want we zijn deels van de motor afhankelijk voor stroom.

Deze oversteek zien we van de zes dagen op zee welgeteld één dag zon zodat we nog niet echt kunnen genieten van de nieuwe zonnepanelen. Veel bewolking, maar vooral ook veel Sahara zand in de lucht, maakt dat het de hele dag mistig lijkt. Alles aan boord is nu ook bedekt met een laagje geel zand. Het dek is geel, de lijnen zijn geel, de zeilen en zelfs de vlaggen zijn geel. Het zal wel weer even duren voordat we dat overal uit hebben. Er zit hier zoveel zand in de lucht dat we São Vicente, dat toch vrij hoog is, pas op vier mijl afstand zien liggen. Ter referentie, La Palma zagen we al op tachtig mijl liggen.

Bij vertrek uit La Gomera hebben we twee ‘bemanningsleden’ aan boord die voor ons sturen, Pippin the Pilot, de elektronische stuurautomaat, vernoemd naar Peregrin Took. En Merry the Monitor, de windvaan stuurinstalatie, vernoemd naar Meriadoc Brandybuck. Tot nog toe deed Pippin al het werk aangezien Merry rustig op de spiegel zat af te wachten totdat we hem aan het roer zouden koppelen. In La Gomera hebben we dat gedaan en dus was de tocht hierheen zijn grote proefvaart. En hij is met vlag en wimpel geslaagd! Puur op de kracht van de wind en het water stuurt Merry ons vijf dagen netjes richting de Kaapverden. Zonder stroom te verbruiken, een zwakte die Pippin heeft.

Verhalen van andere zeilers die zeiden dat het nogal wat gepiel en gepriegel is om een windvaan goed werkend te krijgen en dat het veel geduld kost, heeft Merry overtuigend voor ons onderuit gehaald. Vanaf het eerste moment dat we hem met het roer verbonden stuurde hij strak en goed. Mooi dat ons tweedehands koopje goed blijkt te zijn! Een ware aanvulling op de bemanningslijst.

Met Merry aan het roer komen we de laatste twee dagen prettig in ons ritme en kunnen we eindelijk weer tegen elkaar zeggen dat zeezeilen zo wel leuk is. We zien vliegende vissen, die niet, zoals we dachten alleen ver springen en een beetje zweven, maar echt vliegen! Ze halen makkelijk vijftig meter, druk met hun vleugeltjes (vinnen?) klappend en bochten makend. Helaas schrikken sommigen van een schip op hun koers en belanden de stakkers af en toe aan dek. Verdere aanpassingen aan de boot die we gedaan hebben in La Gomera bevallen ook allemaal goed. Bijvoorbeeld de twee extra lijnen die we als bulletalies of boom neerhouders gebruiken zorgen voor een hoop comfort aangezien we niet meer zo vaak het voordek op moeten.

Al met al niet één van onze leukste tochtjes, maar we zijn weer eens stukje verder. We zijn in Afrika! En we gaan eens kijken hoe het hier is.

 

Geplaatst op 16/12/2011, in Kaap Verden. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Peter K.M.

    Even Mindelo gegoogeld, ziet er behoorlijk pittoresk en kleurrijk uit. Ben benieuwd naar jullie eerste fotoverslag vanuit de Kaapverdische Eilanden. Gaan jullie hier lang voor anker?

  2. Merien Uitterhoeve

    Ik dacht ook altijd dat vliegende vissen eigenlijk meer fladderende vissen waren. Wat leuk om te horen dat dat niet zo is. Ik ga gelijk ff op youtube kijken of daar filmpjes van zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s