Het (niet zo) zonnige zuiden

We zijn de golf van Biskaje overgestoken en liggen in La Coruna, Spanje. Hoewel we weinig interesse hadden in de Engelse plaatsen, waar we voor ons gevoel echt op doortocht waren, krijgen we deze overtocht wel veel zin in Spanje. We zien zonovergoten terrasjes met tapas en witte wijn voor ons, en witte huisjes met rode daken aan kleine, steile straatjes. Helaas is het eerste welkom zo grauw en grijs dat een herfstige Hollandse dag er vrolijk bij lijkt.

De oversteek is rustig. Aan de hoeveelheid honger bij aankomst kunnen we altijd redelijk afmeten hoe ruw de tocht was en na drie dagen op zee zitten we nog tjokvol. We lezen en luisteren muziek en genieten van de eerste groepen dolfijnen die om de boot spelen.  We merken zelfs dat het warmer wordt naarmate we zuidelijker komen. De laatste dag draait de wind echter tegen in een front met veel buien. Overdag alleen maar nat en grijs, maar ’s nachts neemt het zicht in de buien af tot nul. Alsof je in een geblindeerde auto zit, met alleen een TomTom om te zeggen hoe je moet rijden. Als de buien wegtrekken is het iedere keer weer een verassing waar de vrachtschepen opduiken. Behoorlijk spannend soms.  

In dat weer zien we ook de kust opdoemen. En later weer verdwijnen in de volgende bui. La Coruna is een grijze stad aan een grijze baai tussen grijze heuvels. Niet helemaal zoals we het ons voorgesteld hebben! Gelukkig komt de volgende dag de zon tevoorschijn om te laten zien dat het hier toch warm kan worden. We lopen over de boulevard en bekijken het oude centrum terwijl de was aan de reling droogt en een beetje bleker wordt. In de haven hebben we ook het eerste contact met mede ‘vertrekkers’ uit Nederland, die we op de vertrekkersdagen van Zeilen al ontmoet hadden. De voorbodes van het befaamde ‘zeilersdorp’, waar we al een tijd benieuwd naar zijn. Aangezien we nogal tempo maken in vergelijking tot de meeste anderen om onze date op de Canarische eilanden te halen zullen we waarschijnlijk niet veel optrekken met andere schepen, maar het contact met mensen die zo in het zelfde wereldje leven als wij is leuk.

De volgende etappe voert ons langs de kust van Portugal naar Lissabon. Normaal gesproken een stuk met alleen maar noorden wind afkomstig van het Azoren hoog. Na morgen komt een kleine depressie echter roet in het eten gooien, die we rustig in Baiona (Spaanse westkust, net boven Portugal) af gaan wachten.

Alles bij elkaar hebben we het erg naar ons zin. We hebben onze draai gevonden en we voelen ons thuis in ons nieuwe leven aan boord.   

 

Liefs,

Maarten & Marianne

Geplaatst op 27/08/2011, in Spanje. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s